Čajový ateliér | Temomi vs. Tai Ping a čerství japonci
51822
single,single-post,postid-51822,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.8.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
deg-zc-01

Temomi vs. Tai Ping a čerství japonci

Místo: Čajový ateliér / Tearoom
Datum: 5. 6. 2016
Hostitel: Martin a Kateřina
Hosté: bratři „gastronomové“, Petr K. a Martin M.

Po dlouhé době jedna z větších degustací na téma čerstvé japonské čaje. V úvodu využíváme přítomnosti tradičního Temomi z Fujiedy a stavíme ho vedle čerstvého Tai Pingu z Anhui v Číně. Oba mají v porovnání s ostatními vyjímečně dlouhé listy. Zároveň manifestují svou chutí původní nepozměněný charakter zeleného čaje. Pro nás znamenají návrat k „duši“ čaje, jakousi bázi z které se vychází.

Pro přípravu obou „špageťáků“ jsme použili japonské porcelánové nádobí, což považujeme za vhodné, avšak zvolený objem shiboridashi na Temomi se ukázal jako nedostatečný. Domníváme se, že oba čaje potřebují pro správné vylouhování značný prostor, např. 200 ml/6g.

Teplota 80 – 85ºC nepřekvapí u čínských zelených čajů, avšak u špičkových japonců se může zdát nevhodná. Přesto v případě Temomi volíme právě tuto cestu. Listy Temomi jsou  totiž prakticky neporušené a ručně svinuté do tenkých kompaktních jehel, fungují tedy odlišně než většina drobnolistých strojově zpracovaných japonských čajů.

V chuti obou vzorků se projevila jistá „olejnatost“, v případě Temomi dokonce tak výrazná, že nám připomínala chuť špeku. Ohlédneme-li  se zpět, nic podobného jsme v kategorii Temomi nepili. V aftertastu Tai Pingu vynikla typická ušlechtilá trpkost.

Pro zajímavost jsme ještě oba čaje připravili jednoduchou metodou do sklenice (250ml/4g, 95ºC). Výsledek byl překvapivě osvěžující, jak chuťově tak vizuálně.

Dalším bodem degustačního programu bylo porovnání tří přibližně stejně drahých sench z kultivaru Yabukita. Bizenové hobiny posloužili jako perfektní nástroje pro přípravu japonských zelených čajů tohoto typu. Nálevy jsme slévali do skleněných džbánků a hodnotili rozdíly v barvě. Zajímavé bylo porovnání stíněných a nestíněných vzorků. Zastiňované senchy se zdály v chuti delikátní a ušlechtilé, jako by měli opravdu nakročeno směrem ke gyokuru. Všechny vzorky shledáváme jako povedené, přesto jsme vítězem zvolili senchu Yabukita Kirishima.

Příslovečnou třešničkou na dortu byla Shicha z vesnice Wazuka. Shinchy mají vyjímečné postavení mezi japonskými zelenými čaji díky zbytkové vodě v listech. V chuti se tato vlastnost projevuje zpravidla lehkou hořkosti a „živostí“. Odlétající husy vyobrazené na banko hobinu nám připomněly, že Shincha rychle degraduje a je potřeba ji vypít dříve, než její vitální chuť zmizí za obzorem.

1. čaj – 2016 Tai Ping Hou Kui

Kultivar:
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Čína, An Hui
Sklizeň: jaro 2016
Hodnocení: 7 / 10
Cena: 290 Kč / 50 g
Konvička: japonská porcelánová miska s pokličkou, motiv kohouta (150 ml, ? let)
Šálky: kutani a kyo (cca 40 ml)
Chataku: Japonsko, kov, stříbrná barva, oválné
Kensui: Japonsko, kov, s mřížkou, motiv houby reishi
Doplňky: kovové futaoke ve tvaru plže, hagi yuzamashi
Ikebana:
Použitá gramáž: 5 g / 150 ml
Počet nálevů: 5
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 85°C

2. čaj – 2016 Temomi Fujieda

Kultivar: Yabukita
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Japonsko, Šizuoka, Fujieda
Sklizeň: Ichibancha 2016
Hodnocení: 7 / 10
Cena: 1.200 Kč / 30 g
Konvička: japonské kyo shiboridashi s barevnými květinovými motivy od Heian (Inoue) Shunpo (100 ml)
Šálky: – kutani a kyo (cca 40 ml)
Chataku: Japonsko, kov, stříbrná barva, oválné
Kensui: Japonsko, kov, s mřížkou, motiv houby reishi
Doplňky: kovové futaoke ve tvaru plže, hagi yuzamashi
Ikebana:
Použitá gramáž: 5 g / 150 ml
Počet nálevů: 5
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 85°C

3. čaj – 2016 Sencha Chumushi

Kultivar: Yabukita
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Japonsko, Kagoshima, Shibushi
Sklizeň: Ichibancha 2016
Hodnocení: 7 / 10
Cena: 360 Kč / 50 g
Konvička: japonský bizen hobin (150 ml)
Šálky: bizen (30 ml)
Chataku: Japonsko, kov, hnědé se znaky, kruhové
Kensui: Japonsko, kov, s mřížkou, motiv houby reishi
Doplňky:
Ikebana:
Použitá gramáž: 6 g / 150 ml
Počet nálevů: 2
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 70°C

4. čaj – 2016 Sencha Yabukita Kirishima

Kultivar: Yabukita
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Japonsko, Kagoshima, Kirishima
Sklizeň: Ichibancha 2016
Hodnocení: 8 / 10
Cena: 280 Kč / 50 g
Konvička: – japonský bizen hobin (150 ml)
Šálky: – bizen (30 ml)
Chataku: Japonsko, kov, hnědé se znaky, kruhové
Kensui: Japonsko, kov, s mřížkou, motiv houby reishi
Doplňky:
Ikebana:
Použitá gramáž: 6 g / 150 ml
Počet nálevů: 2
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 70 °C

5. čaj – 2016 Sencha Okumidori

Kultivar: Yabukita
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Japonsko, Kagoshima, Ei
Sklizeň: Ichibancha 2016
Hodnocení: 7 / 10
Cena: 320 Kč / 50 g
Konvička: japonský bizen hobin (150 ml)
Šálky: bizen (30 ml)
Chataku: Japonsko, kov, hnědé se znaky, kruhové
Kensui: Japonsko, kov, s mřížkou, motiv houby reishi
Doplňky:
Ikebana:
Použitá gramáž: 6 g / 150 ml
Počet nálevů: 2
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 70°C

6. čaj – 2016 Shincha Wazuka (mr. Čita)

Kultivar: Yabukita
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Japonsko, Wazuka (200 m.n.m.)
Sklizeň: Ichibancha 2016
Hodnocení: 9 / 10
Cena: 580 Kč / 50 g
Konvička: – japonský banko hobin s motivem letících hus (stáří cca 100 let)
Šálky: – bizen (30 ml)
Chataku: Japonsko, kov, hnědé se znaky, kruhové
Kensui: Japonsko, kov, s mřížkou, motiv houby reishi
Doplňky: hagi yuzamashi
Ikebana:
Použitá gramáž: 5 g / 150 ml
Počet nálevů: 2 (možno i více)
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 70 °C