Čajový ateliér | Taiwanské zelené čaje – jaro 2016
51693
single,single-post,postid-51693,single-format-standard,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.8.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,paspartu_enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
2016-01-19-(07)

Taiwanské zelené čaje – jaro 2016

Místo: Čajový ateliér / Tearoom
Datum: 17.4.2016
Hostitel: Martin Resl
Hosté: Fotografové Petr a Denis
Porovnání dvou taiwanských zelených čajů ze San Xia, oba z kultivaru chin shin gan zai. Zelené čaje z Formosy se často jmenují podle slavných čínských protějšků, ačkoli mnohdy vypadají a chutnají naprosto odlišně. V tomto případě snad jen plochý tvar lístků napovídá typu zpracování u Long Jingu. Subjektivně mě více zaujal Long Jing. Nicmíně oba čaje jsou podle mého názoru na top úrovni, vhodné do soutěže. První nálevy svou omamnou vůní a chutí doslova oslavují jaro, dokonalé pro čajování v přírodě.

1. čaj – 2016 Formosa San Xia Bi Luo Chun

Kultivar: chin shin gan zai
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Taiwan
Sklizeň: 26. 3. 2016
Hodnocení: 8/10
Cena: 590Kč / 50g
Konvička: akogi shiboridashi (70 ml)
Šálky: akogi (50 ml)
Chataku: japonské kovové
Kensui: keramické akahada
Doplňky: keramické futaoke v zelené barvě z Japonska
Ikebana: květy forsythie v orientální misce
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 90°C

2. čaj – 2016 Formosa San Xia Long Jing

Kultivar: chin shin gan zai
Kategorie: zelený čaj
Oblast: Taiwan
Sklizeň: březen 2016
Hodnocení: 9/10
Cena: 580Kč / 50g
Konvička: akogi shiboridashi (70 ml)
Šálky: akogi (50 ml)
Chataku: japonské kovové
Kensui: keramické akahada
Doplňky: keramické futaoke v zelené barvě z Japonska
Ikebana: květy forsythie v orientální misce
Voda: z vodovodu, rychlovarná konvice, termoska, 90°C